Aydın en önemli süt işleme merkezlerinden biri olan Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ÖR-KOP büyümeye devam ediyor.
2 bin 680 ortağının kalkınması için son dönemde yaptığı soğuk hava deposu, yem üretim merkezi.
Aydın’ın 9 ilçesinde 210’u aşkın noktada topladığı günlük 300 ton sütü işleyip taze ürünlere dönüştüren ÖR-KOOP, kahvaltı salonu ve satış merkezi ile yöresel lezzetlerini açtığı tesislerle tüm halkımıza sunmaya devam ediyor.
Özellikle beyaz peynir enfes tadı var. Ben İstanbul’da Ezine peyniri derdim ama 2 yıldır ÖR-KOOP peynirini, tereyağı, yoğurdunu Kuyucak’tan fabrika satış mağazasından getirtiyorum.
İstanbul’da en kısa zamanda mağaza açılmasını bekliyorum.
Değerli okuyucularım,
Aydın ili çok verimli bölge. Son yıllarda inanılmaz lezzetleri Türkiye’ye sunmaya başladılar.
Bu ürünleri üretenleri size tanıtmak istiyorum işte bunlardan birisi de ÖR-KOOP’tur. ÖR-KOOP bir kooperatif kuruluşudur ama müthiş çalışmaları var. Yönetim Kurulu Başkanı ÖR-KOOP içinden yetişmiş bir isim. Şu an Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlük yapıyor. İsmi Ünal Önal.
Bu hafta onunla 2 bin 900 üyesi olan ÖRKOOP üretimini ve başarısını konuştuk.
Röportaja www.aydinpost.com editörü Sn. Erman Çetin de eşlik etti.
Aydın halkı sizi çok merak ediyor, Ünal Bey bize kendinizi anlatır mısınız?
Ben kooperatifte 26 yıldır hizmet veriyorum, işçiydim müdür oldum, genel müdür oldum sonra kooperatifin başkanı oldum.
Pamukörenli’yim buranın köylülerindenim. Üniversite kamu yönetimi mezunuyum. 2016’da işe başladım. Kuyucak ve Nazilli süt üreticileri bir araya gelip sütümüzü pazarlayalım diye ortaya çıkmıştır. 7 kişiyle kurulan kooperatifimiz bugün 2 bin 983 ortağa ulaşmıştır. Günlük süt toplamamız 350 tondur. Bakanlık yetkililer bu kadar süt toplamamıza inanmıyorlar bu yıl ciromuz 350 milyondur eski parayla 350 trilyondur.
355 ton günlük süt toplama başarısını nasıl yakaladınız?
Ahmet ağabey, bu işin başı güven. Biz kooperatif olarak görevimizi tam yaptık burada biz, “Ortaklarımızdan topladığımız sütün parasını ay sonunda ortaklarımıza, paralarını ödeyerek sağladık.”
Ortaklarımıza yem temini, makine takım sağlaması, avans taleplerini yerine getirmesi, tohum taleplerini yerine getirmesi ÖR-KOOP Ortaklarına güven getirdi.
Şimdi köylerimizde 2 ton, 3 ton, 5 ton günlük süt üreten ortaklarımız var. Pamukören’de eskiden 300 civarında üretici vardı bunlarda kendi aralarında birleştiler büyük üretici oldular. Ancak bizim hedefimiz küçük ailelerin süt üretmesini ailelerin para kazanması büyük hedefimiz bunu sağlıyoruz bölgemizde.
Ör-koop dağ köylerindeki köylülerimizin hayvancılık yaparak süt üretimini sağlıyor bu dağ köylerindeki gençler aksi takdirde Kuşadası, Didim, Denizli’ye gidiyor bunu önlememiz gerekir ÖR-KOOP bu çalışmayı yapıyor. Bu dağ köylerindeki süt üretiminin önünü açıyor Ahmet ağabey.
ÖR-KOOP olarak köyden kente göçü önleyeceğiz diyorsunuz öyle mi anlıyorum?
En son “Tarım Şurası”nın konusu kırsaldan şehirlere göçü önlemekti konu. Bu konuda Bakanlık bizim gibi kooperatifleri değerlendirebilir. Ben köylüye en yakın noktadayım kooperatif olarak. Ben bölgemdeki köylerimde kim hayvancılık yapabilir, bilirim.
Bakanlık bu işi yapamayacak insanlara hayvan veriyor para veriyor ve başarılı olamıyor. 2008 krizinden 60 kuruş olan süt fiyatları 30 kuruş kadar düştü.
Herkes hayvanını sattı, 2010 yılında 2008 durumuna gelebildik.
Ancak bakanlık desteklerini zenginler aldı işle alakası olmayan kişiler aldı ve bu durum başarısız oldu.
Ziraat Bankası’ndan bizim üreticiler faydalanamıyor çünkü banka kredi karşılığında ipotek istiyor. Süt üreticisi bu kredilerden faydalanamıyor.
Ben köylünün sütçülük yapmasını istiyorum, köylümüzü kalkındırmamız lazım. Ben 5 litre süt üretenin de sütünü alıyorum 5 ton süt üretenin de alıyorum. Benim için iki üreticinin hiçbir farkı yok. Bilakis 5 litre süt veren daha önemli çünkü o dağ köyünde onun başka geliri yok onu destelememiz lazım ki köyünü terk edip şehir gelmesin.
ÖR-KOOP 300 ton süt işleyerek Aydın köylüsüne 350 milyon ciro ile çok başarılı. İşini iyi yapan kooperatiflerin başarısı ortada. Sizin sıkıntılarınız nedir anlatır mısınız?
Ahmet Ağabey, bölgemizde süt alan müteahhitler var. Devletimiz kooperatiflere süt müteahhitlerine karşı bir ayrıcalık tanımıyor. Mesela bugün çok büyük karmaşa var. Bakanlık süt toplama yetkisini kooperatiflere ve birliklere vermeli önüne gelen süt toplamamalı. Çünkü derme çatma süt kamyonları ile hijyenik olmayan kamyonlarla şimdi süt toplanıyor. Bu kalkmalı, bakanlık bunu önlemeli.
Süt tozu üretim yetkiniz var mı ne düşünüyorsunuz?
Şu an bizim süt tozu üretim yetkimiz yok süt satışı olmadığı zamanda sütü süt tozuna çevirmek gerekir. Bunun için 50 milyon TL ila 60 milyon TL süt tozu tesisi kurulur. Süt tozu tesisi kurulduğunda ÖR-KOOP sırtı yere gelmez.
Bu yıl ortalarına kadar böyle bir programımız yok bu yıl iki projemiz var yem tesisi fabrikası yapacağız burada üretilen yem, 115 TL /torbada ortaklarımıza veriliyor piyasada aynı yem 140 TL/torbada 2 ila 3 milyona yem fabrikası yapacağız. İkinci projemiz süt toplama kapasitesinin artırılması projesi.
23 araç süt toplamak için soğutma tankları, makine parkı sonuçta makine takım ve tesisleri projesi bunun % 50 destekleme bizde 5 milyonluk harcama yapacağız fabrika önündeki dinlenme tesislerinin düzenlenmesini yapacağız.
Bizim en önemli işimiz SÜT TOZU TESİSİ KURMAK Aydın ilinde kooperatifler ve birlikler SÜT TOZU TESİSİ KURMALI 60 faal tarımsal kooperatif var.
Bölgedeki büyük süt toplama merkezleri ve müteahhitlerle nasıl rekabet ediyorsunuz?
Süt toplayan müteahhitler üreticiye avans veriyor, yem desteği veriyor. Mesela yem verirken yemin parası %30 üreticiden parasını alıyor. Buna bartır diyorlar bu da çiftçinin aleyhine oluyor.
Bizde buna ayak uyduruyoruz ama müteahhittin yaptığını yapmıyoruz, şu an ÖRKOOP üreticiye her ay devreden 19 milyon avans vermiş durumdadır.
Biz bu alacağımıza faiz tahakkuk ettiremeyiz bu bize büyük yük oluyor.
Süt Müteahhitler hem sütten hem yemden para kazanıyorlar bu çok yanlış.
Müteahhitlerin yaptığı YEM BASKISI DOĞRU DEĞİL, buna karşıyım.
Bakanlığa bu konuyu defalarca bildirdik, burada süt tröstleri yemi süt üreticisine baskı olarak kullanıyorlar. Bu çok yanlış bir davranış Bakanlığın bu konuda tedbir almasını beliyoruz.
Bölgemizde kuraklık var, konuyla ilgili ne düşünüyorsunuz?
İl Tarım Müdürlüğü çiftçimizi bu konuda aydınlatıp yol göstermesi lazım. Çiftçi korku içinde hayvanları nasıl besleyeceğiz ot fiyatları ne olacak korkusu var. Eğer yonca ve traj fiyatları fahiş artarsa herkes hayvancılığı bırakır.
DSİ Bölge Müdürü ile yaptığınız röportaj bize çok aydınlatıcı oldu.
İl Tarım Müdürlüğü çiftçiyi aydınlatmaları gerekir. Maalesef değiller çiftçinin ayağına gidip bu su problemini anlatmaları gerekir bize su kıtlığı var diyen yok.
(Erman Çetin) Tarım Bakanından memnun musunuz?
Bu ülkede Bakan seviyesinde konu tamam bir altında değişiyor. Aydın’a gelinceye kadar değişiyor. Aydın İl Tarım Müdürlüğünde değişiyor. Aydın il Müdürlüğümüzün daha aktif olmalı Aydın il Müdürümüzün işi ceza yazmak olmamalı.
İl Müdürlüğümüz ÖR-KOOP’a gelip nasıl çalışabiliriz çiftçimiz için demeli. Başka illerde böyle değil İzmir İl Müdürümüz, Tire Süt Birliği ile daima birlikte ben Aydın İl Tarım Müdürünün bir kere ÖR-KOOP geldiğini görmedim.
Biz binlerce üyesi olan günde 350 ton süt işleyen kooperatifiz böyle şey olur mu?
ÖR-KOOP gelip sizinle neler yapabiliriz ne sıkıntılarınız var diyen kimse yok.
Bu insanlar devletten çiftçiye yardım etmek bilgilendirmek için maaş alıyorlar ama maalesef bu yönde çalışma yok.
İl ve ilce müdürlüklerin görevi çiftçiye ceza yazmak için kurulmadı ki, işleri ceza yazmaktan başka şey değil. İnsanlarla iç içe olmadıklarını düşünüyorum.
Kaanlar’ın Buharkent’te 2000 ton günlük süt üretim tesisleri için düşünüyorsunuz?
Ahmet Ağabey, bizim 30 ila 35 ton sütümüz Kaanların Tekirdağ tesislerine gidiyor. Şimdi durum değişecek bir kere benim nakliye maliyetim düştü.
Keşke Kaanlar gibi 2 ila 3 fabrika daha kurulsa. Kaanlar süt tozu tesisi kuracak ben sütümün satışında çektiğim sıkıntıyı çömezdim. Kaanlar bizim için nimet olur.
Ben Kaanların buraya gelmesi için çok uğraştım önce Ortaklar’a gittiler. Maalesef Ortaklar organize sanayi gerekli yakınlığı görmediler. Sayın Mehmet Erol Buharkent Belediye Başkanımız çok akıllı bir şekilde onların burada yatırım yapmasını sağladı. 1000 kişi çalıştıracaklar. Buna sevinmek gerekir.
(Erman Çetin) Ör-koop mağaza açma ve zincir marketlere girme gibi düşünceniz var mı? Sizde tarım bakanlığı yapabilecek bilgi ve tecrübeyi görüyorum. Yemden ziraattan anlıyorsunuz politika ile uğraşacak mısınız?
Bizim 25 yıllık Aydın bayiliğimiz var kooperatif İzmir, Denizli bayilikleri verdi. ÖR-KOOP zararlı çıktı. Bu yüzden bayilik verme dönemini kapadık. ÖR-KOOP kahvaltı evimizi halkımız çok beğeniyor bunları açacağız.
Kuşadası’nda ikinci yeri açacağız yer bakıyoruz. Biz üreticimizden aldığımız sütü aracı koymadan halka ileteceğiz ucuz fiyata satacağız.
ÖR-KOOP’u asla bırakmam ancak Aydın’a, vatanıma hizmet için politikayla meşgul olurum. Bu konuyla ilgili teklifler var.